۱۳۹۶ مرداد ۲۳, دوشنبه

بررسی زیست محیطی در رابطه با بازیافت و کوچک کردن زباله 14 آگوست 2017

موضوع سخنرانی : بررسی زیست محیطی در رابطه با بازیافت و کوچک کردن زباله
تقی صیاد مصطفی


اتاق پالتاک : کمیته دفاع از محیط زیست

http://www.bashariyat.de/ArchivRadio/jalesemohitzist14august2017/tsayad.mp3

بررسی زیست محیطی در رابطه با بازیافت و کوچک کردن زباله

کليه مواد زايد جامد (فسادپذير و فسادناپذير) که در منازل ، مراکز تهيه وتوزيع و فروش مواد غذايي ، مؤسسات صنعتي و تجاري وکشاورزي و بيمارستانها و مراکز درماني توليد ميشود را زباله می نامند. که این دور ریختن این زباله ها علاوه بر آلودگی محیط زیست، بخش عظیمی از منابع تجدید پذیرمان را از بین خواهد برد. صنعت بازیافت امروزه یکی از راهکارهای ایجاد ارزش افزوده و بهره وری بیشتر در جامعه محسوب می شود. در این موضوع  با معرفی این صنعت اطلاعات   بیشتری  در زمینه صنعت بازیافت ارائه شده و آن را به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری مناسب بررسی نماییم، امیدوارم این اطلاعات مفید فایده باشد و تا پایان مطلب همراه ما  باشید.
 انسان و بسياري از موجودات به شيوه هاي مختلف زباله توليد مي کنند که توليد زباله بطور چشمگيري رو به افزايش است . اين افزايش و توليد موجب بحرانهايي در زمينه محيط زيست گرديده است که حيات موجودات کره زمين را با مشکلات جدي روبرو ساخته است . توليد آلاينده هاي مختلف زباله که هر روز بر تعداد و تنوع آنها افزوده ميشود سبب شده که ضمن خسارت به منابع اصلي ( آب ، خاک ، هوا ) با مقادير زياد مواد زايد به اشکال جامد ، نيمه جامد ، مايع و گاز مواجه شده ايم و اين بدان معناست که بشر به دست خود عرصه زندگي را برخود و ساير موجودات تنگ نموده است .
استفاده از چهل و هشت هزار ماده شيميايي در زندگاني روزمره که تاکنون تنها خاصيت سرطان زايي پانصد نوع آن به اثبات رسيده نوعي تهديد جدي براي محيط زيست و سلامت انسان به شماره ميرود.
براساس مطالعه WHO عدم توجه به جمع آوري و دفع مواد زائد ميتواند 32 مشکل زيست محيطي بوجود آورد . افراد جامعه بايد بدين باور برسند که علاوه بر رعايت موازين بهداشت فردي ملزم به حفظ بهداشت محيط پيرامون خود نيز هستند زيرا درصورت عدم رعايت اين موضوع سلامت آنها و سلامت ساير افراد جامعه در مخاطره خواهد افتاد يکي از موارد مهم در زمينه حفظ و ارتقاي سلامت افراد و جامعه دفع زباله و مواد زايد صحيح است که متأسفانه درخيلي از مناطق شهري و روستايي بدليل روشهاي نامطلوب جمع آوري زباله، محيط زندگي و سلامت افراد در معرض آلودگي و خطر قرار دارد.
انواع زباله
زباله به مجموعه مواد ناشی از فعالیت‌های انسان و حیوان که معمولاً جامد بوده و به صورت ناخواسته و یا غیر قابل استفاده دور ریخته می‌شوند اطلاق می‌گردد. این تعریف به صورت کلی در برگیرنده همه منابع، انواع طبقه بندی‌ها، ترکیب و خصوصیات مواد زاید بوده و به چهار دسته کلی زباله‌های شهری، زباله‌های صنعتی و زباله‌های خطرناک و زباله های بیمارستانی تقسیم می‌گردند .
دسته بندي پسماندها

پسمان ها را به دو دسته پسماندهاي تر (پسماندهاي غذايي، پسماندهای سبزي و ميوه: پسماند ميوه) و پسماندهاي خشك (كاغذ و مقوا، پلاستيك، فلزات، شيشه، منسوجات و چرم، چوب، لوازم الكتريكي و الكترونيكي) تقسیم مس کنند.
اصول جمع آوری زباله
تقريبا 80 درصد از هزينه هاي مربوط به زباله ها هزينه جمع آوري زباله ميباشد از اين لحاظ هزينه هاي سنگيني بر شهرداريها وسازمانها ي وابسته به جمع آوري و دفع زباله ها ميگردد.
ميزان سرانه زباله درمناطق شهري ايران 658 گرم در روز و درمناطق روستايي بين 220 تا 340 گرم در روز براي هر نفر ميباشد و بطور متوسط 240 کيلوگرم درسال براي هرنفر درنظر گرفته ميشود.
مواد زباله اي بايد پس از توليد دريک محل مناسب با توجه به شرايط بهداشتي و رعايت نکات بهداشتي مراحل عملياتي در سريعترين زمان ممکن جمع آوري حمل ونقل دفع گردد که بهترين روش ، جمع آوري مستقيم از درب منازل و انتقال به محل دفع ميباشند . ( دفن يا روشهاي ديگر)
درمراحل نگهداري وجمع آوري نقش آموزش وهمکاري متقابل بين توليد کنندگان زباله و پرسنل خدمات شهري در افزايش راندمان عمليات بسيار مؤثر است .
توليد کنندگان زباله بايد آگاهي کافي ازاينکه زباله ها را در ظروف مناسب از لحاظ جنس و ظرفيت ( حجم) و زمان تحويل به کارگران خدمات شهرداري داشته باشند.
درهنگام نگهداري زباله ها درمنازل ومحل توليد از ظروف پلاستيکي درب دار يا فلزي ضد زنگ با مقطح دايره اي ونيز استفاده از کيسه پلاستيکي زباله براي حفظ نظافت محيط زيست استفاده شود. بهترين روش جمع آوري زباله ها بطور روزانه است که در کنترل وجلوگيري از رشد و پرورش مگس مؤثر ميباشد و بهترين زمان جمع آوري درساعاتي از شبانه روز که شهر خلوت بوده و ترافيکي وجود ندارد صورت گيرد .
انواع روشهاي دفع زباله
دفن بهداشتي زباله ها،  سوزاندن زباله ها،  کمپوست کردن ( تهيه کود از زباله )،  تلنبار کردن ،  دفع در رودخانه ، دريا و ...
استفاده از زباله
امروزه مهمترین شاخص‌های زندگی بشر ، حفاظت از منابع تولید است. بشر دریافته است که تبعات و پیامدهای خسارت و زیانهایی که به طبیعت وارد می‌کند، بمراتب بیشتر از بهره‌ای است که از آلودن محیط زیست دریافت می‌کند. از این رو ، با بکار بستن امکانات عملی و علمی می‌کوشد کمترین زیان را به طبیعت وارد آورد. امروزه تولید زباله در شهرهای بزرگ مسئله آفرین شده است.
فرایند تولید زباله که خود ناشی از فعالیت انسان شهرنشین مصرف‌کننده است و هر روز نیز او را به مصرف بیشتر ترغیب می‌کنند، جزء لاینفک زندگی است. بطوری که بطور متوسط هر انسان شهرنشین روزانه نیم کیلوگرم زباله تولید می‌کند و چنانچه جمعیت شهرنشین کشور را سی میلیون نفر تخمین زنیم، روزانه معادل پانزده هزار تن زباله تولید می‌شود که دفع این حجم عظیم زباله ، چنانچه بطور اصولی و بهداشتی انجام نشود، معضلات جبران ناپذیر زیست محیطی را بدنبال خواهد داشت
از سوی دیگر چنانچه با دیدگاه مثبت به زباله نگاه کنیم و عبارت طلای کثیف بر آن بکار ببریم ، زباله ماده‌ای است ارزشمند و قابل بازیافت.
استفاده از زباله بعنوان کود گیاهی
 می‌توان زباله را طی فرآیندهایی به مواد تقویت کننده خاک یا کود ( کمپوست )Compost تبدیل نمود که سرشار از مواد آلی و عناصر مورد نیاز گیاه می‌باشد. با مصرف کمپوست می‌توان تا %70 در مصرف کودهای شیمیایی صرفه‌جویی کرد. هر انسانی که در شهر زندگی می‌کند، روزانه بیش از 5/0 کیلوگرم زباله تولید می‌کند که بیش از یک‌سوم آن ، قابل تبدیل به کمپوست است.
چنانچه جمعیت شهرنشین را 30 میلیون نفر تخمین بزنیم، روزانه معادل پانزده میلیون کیلوگرم زباله تولید می‌شود که از این مقدار ، پنج میلیون کیلوگرم آن قابل تبدیل به کمپوست است.
عوامل موثر در تهیه كود از زباله
•        رطوبت توده كمپوست بایستی بین 50 تا 60 درصد باشد.
•        تامین اكسیژن مورد نیاز برای تجزیه مواد (هوادهی).
•        درجه حرارت مورد نیاز برای تجزیه مواد حدود 60 درجه سانتی گراد است.
•        همگن بودن مواد به منظور كنترل عمل تجزیه .
•        تنظیم نسبت (این نسبت باید حدود 30 باشد).
•        ابعاد و قطعات موادی كه باید تجزیه گردند هرچه كوچكتر باشد، مجموع سطح آن‌ها بیشتر شده و در نتیجه سطح تماس آن‌ها با میكروارگانیسم افزایش می‌یابد.
اصول كار در تهیه كود از زباله، هوادهی متناوب موادی است كه از آن‌ها كمپوست تهیه می‌شود. هوادهی علاوه بر تامین اكسیژن مورد نیاز برای تجزیه مواد، باعث افزایش درجه حرارت، كنترل مگس و بوهای ناهنجار و  در نهایت تسریع در عمل تجزیه مواد می‌شود. در تهیه كود از زباله، دفع مواد غیر قابل كمپوست، جداسازی مواد غیرقابل كمپوست، میزان نیاز به كمپوست، و نحوه كاربرد آن، تولید بو و كنترل آن، جنبه های بهداشتی و قیمت تمام شده كمپوست همگی فاكتورهایی هستند كه باید به دقت مورد توجه قرار گیرند.
کود کمپوست زباله های شهریCompost
کمپوست عبارت از بقایای گیاهی و حیوانی، زباله های شهری و یا لجن فاضلاب است که تحت شرایط پوسیدگی قرار گرفته باشند، بطوری که مواد سمی آنها از بین رفته، مواد پودر شده و فرم اولیه خود را از دست داده باشند. برای تهیه کمپوست می توان از بقایای چوب بریها‏، زباله شهری،‏ بقایای کشتارگاهها و کارخانه های کنسرو ماهی ، لجن فاضلاب و اجساد گیاهان پست غیرآوندی استفاده نمود.
بطورکلی، کمپوست ها از نظر مواد غذائی ضعیف هستند (به استثناء بقایای کشتارگاهها و کارخانه های کنسرو ماهی که از نظر ازت غنی می باشند) و معمولاً برای بهبود ساختمان خاک مورد استفاده قرار می گیرند. اثر فیزیکی کمپوست به مقدار ماده آلی آن و اثر شیمیائی کمپوست به ترکیب شیمیائی آن بستگی دارد. تهیه کمپوست از زباله های شهری و لجن فاضلاب راه مفیدی برای مصرف مجدد و دفع بهداشتی این مواد است. مواد اخیر از این نظر که دارای املاح کم، فاقد مولدین امراض و آفات گیاهی، بذر علفهای هرز و خاک می باشند مناسب بوده و به سرعت در خاک می پوسند. لجن فاضلاب را پس از تخمیر غیر هوازی و حرارت دادن (برای کشتن عوامل بیماریزای آن) مورد استفاده قرار می دهند.
فعاليت هر انسان در بخش‌هاي كشاورزي، صنعتي و شهري همراه با توليد مواد زائد مي‌باشد. كه جزء جدايي‌ناپذير فرآيند حيات است.
چنانچه نتوانيم اين مواد زائد را از محيط فعاليت او دور بسازيم. چرخه توليد ارزش دچار سكون خواهد شد. در گذشته زباله ها در دوري تكويني ايجاد و تبديل مي‌شد اما امروزه امكان چنين دوري وجود ندارد. زيرا ميزان زباله بيش از آن است كه تجزيه و تبديل آنها در يك دوره زماني مناسب ممكن باشد.
بنابراين تبديل به موقع زباله الزامي است. در روش‌هاي دفع زباله و كاهش آلودگي محيط زيست، بازيافت مواد با ارزش موجود در زباله است، و يكي از روش‌هاي بازيافت مواد آلي موجود در زباله توليد انواع كودهاي آلي (كمپوست) مي‌باشد.
بازیافت چیست؟
بازیافت به معنی استفاده از مواد مصرف شده برای تولید و ساخت مجدد همان کالا یا کالای قابل استفاده دیگر است، مثل ساخت کاغذ تازه از کاغذهای باطله و غیر قابل استفاده.
فوائد بازیافت چیست؟
بازیافت زباله ها سه فایده مهم برای محیط زیست دارد. ما به کمک بازیافت زباله در مصرف منابع طبیعی صرفه جویی کردهایم زیرا به جای استفاده از مواد خام برای تولید محصولات نو، از مواد بازیافتی استفاده میکنیم.
از دیگر فوائد بازیافت، صرفه جویی در مصرف انرژی است. البته برای بازیافت مواد زاید هم نیاز به مقداری انرژی است اما انرژی لازم برای بازیافت زباله خیلی کمتر از انرژی مورد نیاز برای تولید محصولات جدید از مواد خام است. برای مثال ساختن آلومینیوم از آلومینیوم بازیافت شده ۹۰ درصد انرژی کمتر از ساختن آن از سنگ معدن نیاز دارد. سومین فایده بازیافت نیاز به فضای کمتر برای دفن زباله هاست.
 چه موادی را و چگونه میتوان بازیافت کرد؟Compost
در گام اول برای بازیافت زباله ها باید مواد قابل تجزیه مثل پسماندههای آشپزخانه و مواد غذایی را از سایر زباله ها جدا کرده و سعی شود فقط این مواد را در کیسه زباله ریخته و به رفتگر تحویل داد. این مواد را به نوعی کود به نام کمپوست تبدیل میکنند و برای اصلاح خاک و جبران مواد غذایی از دست رفته از آن استفاده میکنند.
در مرحله بعد باید مواد قابل بازیافت را از زباله ها جدا کنیم. شیشه، کاغذ، پلاستیک و انواع فلزات از بهترین مواد برای بازیافت هستند.
 فواید بازیافت زباله
▪ بازیافت مواد، جلوگیری از اتلاف سرمایه های ملی.
▪ انرژی صرفه جویی شده حاصل از بازیافت یک قوطی آلومینیومی، یک تلویزیون را برای سه ساعت روشن نگه خواهد داشت.
▪ آلومینیوم را میتوان بارها ذوب کرد و به قوطی یا ظرف جدید تبدیل نمود.
▪ بازیـافت هر تـن کاغذ باطله، ماهانه از تخریب ۹۰ هـزار هکتار جنگل، مصرف ۱۲میلیون لیتر آب و ۱۲۰ هزار کیلووات برق می کاهد.
▪ به کمک بازیافت کاغذهای موجود در زباله ها، ماهیانه درآمدی بالغ بر۲۰ میلیارد ریال به دست خواهد آمد.
▪ بازیافت آلـومینیوم، آلودگیـهای زیست محیـطی ناشی از فرآیند تولید این فلز را ۹۵ درصد کاهش میدهد.
▪ برای تهیه شیشه از شیشه بازیافت شده ۵۰ درصد آلودگی آب و ۲۰درصد آلودگی هوا را کاهش میدهد.
▪ بازیافت کاغذ، منابع اقتصادی، عدم وابستگی در جهت ورود خمیر کاغذ، کاهش آلودگی، جلوگیری از قطع درختان و کاهش تولید زباله را به دنبال خواهد داشت.
▪ انرژی لازم، برای تولید یک کیلوگرم لاستیک نو، سه برابر انرژی مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم لاستیک بازیافتی است.
▪ ورقه های آلومینیومی بشقاب پیتزا و شیرینی قابل بازیـافت اند، آنها را داخـل سطل زباله نیندازیم.
▪ به کمک بازیافت کاغذ، میتوانیم از قطع شدن درختان زیادی جلوگیری کنیم.
▪ بازیافت هر تن کاغذ، میتواند زمینه اشتغال برای ۵ نفر را فراهم کند
▪ به کمک بازیافت، مساحت کمتری از بیابانها و مراتع کشور به زباله دانی تبدیل میشود.
▪ به کمک بازیافت کاغذ، میزان انرژی مورد نیاز به یک چهارم و آب مورد نیاز به یک صدم کاهش مییابد.
▪ اصلاح الگوی مصرف و بازیافت بهداشتی زباله، دو اصل مهم برای کاهش آلودگی محیط زیست.
▪ برای تهیه هر تن کاغذ از چوب ۴۴۰ هزار لیتر آب مصرف میشود در حالی که برای تهیه آن از کاغذ باطله، ۱۸۰۰ لیتر آب کافی است.
▪ تهیه کاغذ از کاغذهای بازیافتی، ۳۰ تا ۵۵ درصد انرژی کمتری نیاز دارد و ۹۵ درصد آلودگی کمتری ایجاد میکند.
▪ به کمک بازیافت ۲۵ درصد از کاغذهای موجود در زباله های شهری، میتوان سالانه از قطع یک میلیون و هفتصد هزار درخت جلوگیری کرد.
▪ صرفه جویی در مصرف مواد اولیه و انرژی و نیز کاهش ورود مواد آینده به محیط زیست از فوائد بازیافت است.
▪ با کاهش مصرف منابع طبیعی و بازیافت زباله، عمر تنها زیستگاه بشر « زمین » را طولانیتر کنیم.
▪ کیسه های نایلونی و پلاستیکی تجزیه پذیر نیستند، از مصرف بیرویه آنها خودداری کنیم.
▪ بازیافت گامی حیاتی برای حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست.
▪ بازیافت گامی سبز در جهت توسعه پایدار.
▪ مشکل کمبود کاغذ در کشورهای در حال توسعه بزرگترین
▪ مشکل برای ادامه تحصیل است. به کمک بازیافت،
▪ کشورمان را در حل این معضل یاری کنیم.
بازیافت زباله در ایران با سایر کشورها قابل قیاس نیست : امروزه فرهنگ سازی گسترده و ارائه آموزش های لازم به شهروندان در خصوص تفکیک زباله ها لازمه زندگی شهری است.
ریختن زباله و رها کردن فاضلاب منازل در کانال های دفع آب های سطحی مشکلات متعددی را برای شهروندان به دنبال دارد که باید با آموزش و فرهنگ سازی از آن جلوگیری کرد.
این در حالی است که نوع زباله های تولیدی در ایران و میزان آن با سایر کشورهای دنیا متفاوت است چرا که به علت عدم رعایت تفکیک زباله ها توسط شهروندان و نبود برخی امکانات لازم جهت استفاده مجدد طلای کثیف در چرخه زندگی بازیافت زباله ها به کاری بسیار دشوار تبدیل شده است.
  کار جمع آوری ، دفع و بازیافت آن ها با توجه به نوع و کیفیت زباله ها با سایر نقاط جهان متفاوت است و نیازمند فرهنگ سازی به منظور کاهش میزان تولید زباله و نیز بازیافت آن می باشد.
ایران سردمدار تولید زباله های پروتئینی در دنیا : ایران بر اساس آمارها جزء کشورهایی است که بیشترین زباله های آبی و پروتئینی را تولید می کند و این ناشی از نبود الگوی مصرف مناسب و عدم پرهیز از اسراف گرایی است .
برای مدیریت پسماندها و زباله های تولیدی در شهرهای بزرگ و کوچک باید هزینه های بسیاری صرف شود تا بتوان تا حدی از بروز و شیوع بیماری ها و آلودگی ناشی از آن ها جلوگیری کرد .
در این راستا سازمان صدا و سیما نیز در کنار سایر ارگان های ذی ربط با در نظر گرفتن سیاست گذاری های مناسب در جهت ترویج بهترین شیوه های مصرف انرژی اقدام کند.
حال باید نهادها و ارگان های مسئول با به کارگیری روش های مناسب و تکنولوژی های نوین برای کنترل این طلای کثیف و با ارزش اقدامات لازم را انجام دهند تا با کنترل و بازیافت زباله تولیدی به وسیله شهروندان بتوانیم در مصرف منابع طبیعی صرفه‌جویی کنیم و به جای استفاده از مواد خام برای تولید محصولات نو، از مواد بازیافتی استفاده کنیم اما این یک واقعیت است که اکثر کشورهای پیشرفته دنیا به سمت آن رفته‌اند و ما بسیار در این رابطه عقب مانده ایم.
البته جمع آوری، دفع و بازیافت زباله ها نه تنها منجر به کاهش آلودگی و امراض مختلف می شود بلکه باعث کاهش هدر رفت انرژی مخصوصاً در چرخه تولید مواد خام می شود و همچنین نیاز به فضای کمتری برای دفن زباله ها را به همراه دارد.
در نتیجه امیدواریم شهروندان با رعایت الگوی مصرف مناسب و درست مصرف کردن میزان تولید زباله های پروتئینی و آبی را به کمترین میزان برسانند و مسئولان ذی ربط نیز باید برای بازیافت و استفاده مجدد از زباله ها تدابیر لازم را بیاندیشند تا ما هم همانند سایر کشورها بتوانیم از بازیافت زباله استفاده کنیم.
حال باید در کشوری مانند ایران برای اینکه بتوان میزان تولید زباله ها و بخصوص زباله های پروتئینی و آبی را کاهش داد، قبل از هر کاری در زمینه الگوی مناسب مصرف در جامعه فرهنگ سازی کرد و راه های کاهش زباله ها و جمع آوری، دفن و بازیافت آن ها به وسیله تبلیغات اصولی به شهروندان آموزش داده شود.

فراخوان کمیته دفاع از محیط زیست 14 آگوست 2017

تقی صیادمصطفی:

بررسی زیست محیطی در رابطه با بازیافت و کوچک کردن زباله



۱۳۹۶ مرداد ۱۶, دوشنبه

الودگی محیط زیست – قانون کنترل الودگی هوا

منابع آلودگی هوا
بطور کلی منابع الوده کننده هوا عبارتند از منابع طبیعی و منابع غیرطبیعی یا مصنوعی با توجه به تأثیرات مثبت فعل و انفعالات عناصر طبیعی در دراز مدت مانند طوفانها – گرد و غبار صحراها – دود و خاکسترهای آتش سوزی های جنگلی ، املاح موجود در جو، فعالیتهای آشتفشانی ، شهاب های آسمانی و منابع گیاهی و حیوانی ، بعضی عقیده دارند که در کوتاه مدت ، اینگونه منابع در اثر بر هم زدن تعادل ظاهری در محیط زیست ، موجب آلودگی می شوند . بدان جهت اینگونه فعل و انفعالات طبیعی را در گروه آلاینده های طبیعی قرار می دهند .منابع غیرطبیعی یا مصنوعی ، بر عکس به دست انسان بوجود آمده و آلودگیهای ناشی از آن حاصل فعالیتهای آدمی است . از جمله وسایل نقلیه – صنایع – منابع تجاری و خانگی و …
مطالعات و اندازه گیریهای انجام یافته بر روی غلظت آلاینده ها در نقاط مختلف شهرهای پرترافیک نشان داده است که در خیلی از موارد هوایی که تنفس می کنیم از نقطه نظر مونواکسید کربن و هیدروکربوهای نسوخته به مراتب از حد مجاز آلوده تر است . اگرچه صنعت و تکنولوژی ، عامل رشد اقتصادی کشورها هستند ولی آلودگی هوا نیز ره آورد آنهاست. یعنی اگر توجه نکنیم به همان اندازه که پیشرفت و تولید خوش ایند به نظر میاید تبعات منفی هم دارد واز اثر تولید بی رویه »واد آلوده کننده ذیل بوجود میاید. که عبارتند از مونواکسید کربن – اکسیدهای گوگرد – اکسیدهای ازت – اکسید کننده های فتوشیمیایی – هیدروکربورها – ذرات معلق در هوا و مواد رادیو اکتیو .

مونوکسیدکربن
گازی است بی رنگ، بی بو و بی مزه که قسمت اعظم آن از احتراق ناقص مواد کربن دار ایجاد می شود . منبع اصلی تولید مونواکسید در شهرها، وسایط نقلیه موتوری است . البته فعالیتهای صنعتی و احتراق ناقص سوخت در تأسیسات تجاری و دستگاههای حرارتی و سوختن زباله نیز در تولید این گاز سهیم هستند ولی میزان تولید این گاز از طریق این منابع در درجات بعدی اهمیت قرار دارد .شاید در شهر ما مسائل چون تولید کم باشد واما نسبت خالی بودن دشت ها از ساحه سبز تولید کمی این مواد برای تخریب محیط زیست کافیست.
هیدروکربورها
تولید ذخیره و پخش مواد نفتی سوزاندن ضایعات و زغال چوب و همچنین تبخیر و احتراق ناقص سوختها در موتور وسایط نقلیه – همگی از عوامل موثر پخش هیدروکربورها در هوا می باشند معادن زغال سنگ ، گاز طبیعی و نواحی نفت خیز نیز مقادیری از این گاز را در هوا پخش می کنند وما در اینده شاهد کشف معادن در محیط وسر زمین خود هستیم وباید از همین حال متوجه عواقب آن نیز باشیم که منافع وضرر را طور درست محاسبه وترازوئی کنیم.
ذرات معلق درهوا
ذرات از منابع مختلف وارد هوا می شوند که احتراق مواد سوختی، ذوب فلزات ، کارخانجات مواد کیمیائی ، عملیات خرد کردن و ساییدن و کارخانجات تولید مصالح ساختمانی از آنجمله اند .
تأثیرات: مطالعات زیست محیطی نشان داده اند که ذرات معلق هوا در انتقال و ورود بسیاری از گازهای آلوده کننده به قسمتهای مختلف دستگاه تنفس نقش عمده ای دارند زیرا نفوذ آنها در مجاری تنفسی به تنهایی و بدون کمک ذرات امکان پذیر نیست . ضمناَ از اثرات نامطلوب ذرات و گرد و غبار در هوا، کاهش میدان دید قابل بررسی است که بروز مشکلاتی در حمل و نقل زمینی از آنجمله اند .
موادرادیواکتیو
بعد از جنگ جهانی دوم، استخراج کانه های مواد رادیو اکتیو طبیعی ، انفجارهای اتمی ، راکتورهای جدید و صنعت انرژی اتمی ، مصرف مواد رادیو اکتبو در کشاورزی. صنعت ، طب و سایر امور سبب آلودگی هوا با مواد رادیو اکتیو گردیده است . استرنسیوم ، سزیوم ، ید ، اورانیوم، کربن ، پلوتونیوم ، فسفر ، سدیم و کلسیم نمونه هایی از این مواد رادیواکتبواند . سالانه مقداری رادیواکتیو نیز بطور طبیعی در اثر تشعشعات کیهانی، رادون و تورون موجود در هوا و غیره بوجود می آیند که میزان و اثرات آنها در مقایسه با مواد رادیواکتیو ناشی از فعالیتهای انسانی بسیار ناچیز است .
اکنون به صورت خلاصه به کنوانسیون های مربوط به آلودگی هوا اشاره میکنم .

درحال حاضرنگرانی جامعه ی بشری به علت آن است که شهرنشینی وصنعتی شدن موجب گردیده که جمعیت زیادی درمناطق کوچک درکنار یکدیگر متمرکز بشوند.تراکم آلوده کننده های منتشره از بسیاری ازفعالیت های انسان به حدی رسیده است که برای ایجاد اثرات سوء بر گیاهان،حیوانات وسلامت انسان کافی است.شدت آلودگی درسطح جهانی درحال رسیدن به حدی می باشد که حتی بالقوه می تواند برای خود زمین هم بحرانی باشد.درحال حاضر ازدیاد سریع جمعیت،افزایش وتراکم صنایع ودرنتیجه استفاده فزاینده ازمنابع مختلف انرژی آلوده سازباعث شده اند که آلودگی هوابه شکل حاد درآید.آلودگی هوا درحال حاضربه صورت یک مسئله بین المللی درآمده است.سازمانهای جهانی برای جلوگیری ازآلودگی هوا نشست هایی داشته وتدابیری اندیشیده اند که درادامه به برخی ازآنها می پردازیم.

برنامه محیط زیست ملل متحد ( 1972 )
کنفرانس سازمان ملل متحد درباره محیط زیست وانسان
(کنفرانس جهانی محیط زیست)
استکهلم-1972
این کنفرانس ازپنجم تا شانزدهم ژوئن 1972(خرداد1351)درشهراستکهلم پایتخت سوئد با شرکت مقامات ونمایندگان اکثرکشورهای جهان تشکیل شد.کنفرانس مذکوردرپایان اجلاس دوازده روزه خود مبادرت به انتشاریک بیانیه یااعلامیه اصولی ویک طرح عملیاتی یااجرائی نمود که به عنوان اسناد کنفرانس جهانی محیط زیست تلقی می شوند.
روزافتتاح این کنفرانس- 5 ژوئن به عنوان روزجهانی محیط زیست تعیین گردیده است.
بیانیه کنفرانس سازمان ملل درباره محیط زیست انسان طبق پیش گفتار خود اعلام میدارد :
1-انسان مخلوق وشکل دهنده محیط زیست خود است.محیطی که به وی بقای فیزیکی ، فرصت رشد معنوی(اخلاقی،اجتماعی وروحی)عطا می کند.درتکامل طولانی وآکنده ازرنج نژاد بشر دراین سیاره خاکی،مرحله ای فرارسیده است که درآن انسان قدرت تغییرشکل محیط زیست خودرا ازطریق سرعت زیاد علوم وتکنولوژی،به طریقی بی شمار وبه مقیاسی غیرقابل پیش بینی بدست آورده است.هردو جنبه محیط زیست انسان،طبیعی ومصنوعی، برای رفاه بشروبهره وری او ازحقوق پایه بشری،حتی حق بهزندگی ضروری است.
2- حمایت ازمحیط زیست انسان وبهبود آن موضوع مهمی است که بررفاه افراد وتوسعه اقتصادی درسراسر جهان اثر می گذارد.این آرزوی مبرم همه افراد سراسر دنیا ووظیفه همه دولت ها است.
کنفرانس سازمان ملل متحد درباره محیط زیست وتوسعه
(همایش زمین)
ریودوژانیرو-1992
این کنفرانس ازتاریخ سوم تاچهاردهم ژوئن 1992 با حضوروشرکت بیش ازیکصدوپنجاه تن از رؤسا ونمایندگان کشورهای جهان درشهر ریودوژانیرو واقع درکشور برزیل تشکیل گردید.
این کنفرانس جهانی بزرگ که به اجلاس زمین یاهمایش ریو موسوم گردیده است توجه جهانی رابه مهمترین مسئله بشری درقرن بیست ویکم یعنی محیط زیست جلب نمود.
حاصل ونتایج کنفرانس ریو عبارتند از:بیانیه اصولی ریو پیرامون محیط زیست وتوسعه- دستورکار 21یا دستورالعمل اقدام درارتباط باتوسعه پایدارجهانی- اصل جنگل ودو کنوانسیون مهم ویامعاهده بین المللی تنوع زیستی ومعاهده ساختاری سازمان ملل پیرامون تغیییرات اقلیمی.
کنوانسیون وین برای حفاظت از لایه ی اوزن
قانون پیوستن به کنووانسیون مذکور(مصوب 7/9/1368)
ماده واحده-کنوانسیون وین درمورد حفاظت از لایه ی اوزن مشتمل بر یک مقدمه و21ماده و2ضمیمه ونیز پروتکل مونترال در مورد مواد کاهنده ی لایه ی اوزن مصوب16سپتامبر1987(سال1366شمسی)از ملحقات کنوانسیون وین در مورد حفاظت از لایه ی اوزن به شرح پیوست تصویب و اجازه تسلیم اسنادالحاق آن داده می شود.
هدف کنوانسیون:حفظ سلامت انسان و محیط زیست در برابر خطرات ناشی از تغییر و کاهش لایه ی اوزن
پروتکل مونترال درباره ی مواد کاهنده ی لایه ی اوزن
قانون الحاق به پروتکل مذکور
(مصوب 7/9/1368 و اصلاحیه مصوب 27/9/1375)
پروتکل کیوتو
درپروتکل کیوتو قیودات زمان بندی شده کمی،برای کشورهای توسعه یافته صنعتی درقرن 21 به ویژه دردهه های اول آن درجهت کاهش گازهای گلخانه ای وضع شده است.
تعیین اهداف کمی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای درمدت زمانی مشخص محور اصلی این نشست راتشکیل می دهد.همچنین شناسایی سیاست ها واقدامات جهت دستیابی به این هدف وتداوم اجرای این تعهدات ازدیگرمحورهای این پروتکل بودند.
تاریخ انعقاد: 10 سپتامبر 1997
تاریخ لازم الاجرا شدن:90 روزپس ازتاریخ پذیرش این پروتکل توسط هرکشور
این کنفرانس جهانی بزرگ که به اجلاس زمین یاهمایش ریو موسوم گردیده است توجه جهانی رابه مهمترین مسئله بشری درقرن بیست ویکم یعنی محیط زیست جلب نمود.
حاصل ونتایج کنفرانس ریو عبارتند از:بیانیه اصولی ریو پیرامون محیط زیست وتوسعه- دستورکار 21یا دستورالعمل اقدام درارتباط باتوسعه پایدارجهانی- اصل جنگل ودو کنوانسیون مهم ویامعاهده بین المللی تنوع زیستی ومعاهده ساختاری سازمان ملل پیرامون تغیییرات اقلیمی.
کنوانسیون وین برای حفاظت از لایه ی اوزن
قانون پیوستن به کنووانسیون مذکور(مصوب 7/9/1368)
ماده واحده-کنوانسیون وین درمورد حفاظت از لایه ی اوزن مشتمل بر یک مقدمه و21ماده و2ضمیمه ونیز پروتکل مونترال در مورد مواد کاهنده ی لایه ی اوزن مصوب16سپتامبر1987(سال1366شمسی)از ملحقات کنوانسیون وین در مورد حفاظت از لایه ی اوزن به شرح پیوست تصویب و اجازه تسلیم اسنادالحاق آن داده می شود.
هدف کنوانسیون:حفظ سلامت انسان و محیط زیست در برابر خطرات ناشی از تغییر و کاهش لایه ی اوزن
پروتکل مونترال درباره ی مواد کاهنده ی لایه ی اوزن
قانون الحاق به پروتکل مذکور
(مصوب 7/9/1368 و اصلاحیه مصوب 27/9/1375)
پروتکل کیوتو
درپروتکل کیوتو قیودات زمان بندی شده کمی،برای کشورهای توسعه یافته صنعتی درقرن 21 به ویژه دردهه های اول آن درجهت کاهش گازهای گلخانه ای وضع شده است.
تعیین اهداف کمی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای درمدت زمانی مشخص محور اصلی این نشست راتشکیل می دهد.همچنین شناسایی سیاست ها واقدامات جهت دستیابی به این هدف وتداوم اجرای این تعهدات ازدیگرمحورهای این پروتکل بودند.
تاریخ انعقاد: 10 سپتامبر 1997
تاریخ لازم الاجرا شدن:90 روزپس ازتاریخ پذیرش این پروتکل توسط هرکشور
محل انعقاد: کیوتو- ژاپن

کنوانسیون بازل درباره کنترل انتقالات برون مرزی مواد زائد زیان بخش ودفع آنها
قانون الحاق به کنوانسیون مذکور(مصوب 31/6/1371)
ماده واحده- به دولت اجازه داده می شود به عضویت کنوانسیون بازل درباره کنترل انتقالات برون مرزی مواد زائد زیان بخش ودفع آنها مصوب 22 مارس 1989 سوئیس درآیدواسناد آن را تسلیم نماید.
هدف کنوانسیون:
الزام دولت های عضو به کاهش حجم نقل وانتقال برون مرزی مواد زائد موضوع کنوانسیون وایجاد این مواد درحد بی ضرر به محیط زیست واعمال مدیریت مناسب ومؤثرنسبت  به نقل وانتقال ودفع مواد مذکور