خبرگزاری هرانا – غلامحسین اسماعیلی رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه هنوز بنا نیست موضوعات پرونده محیطزیستیها رسانهای شود، گفت که “به طور کلی باید بگویم که در حال حاضر پرونده متهمان به جاسوسی محیط زیستی در مرحله تحقیقات است و تا زمانی که تحقیقات کامل نشود، نمیتوان اطلاع دقیقی داد”. وی افزود “در این پرونده بازداشت جدید نداشتیم. در حال حاضر پرونده بازداشتیها در دادسرا است و هنوز به دادگاه ارسال نشده است”.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مهر، رئیس کل دادگستری استان تهران، آخرین وضعیت پرونده متهمان به جاسوسی در میان فعالان محیط زیستی را تشریح کرد.
غلامحسین اسماعیلی در پاسخ به این سوال که با توجه به فرار کاوه مدنی، آیا این فرد در ایران پرونده دارد و سرنوشت پرونده این فرد چه میشود؟ گفت: “نمیدانم در پرونده محیط زیستی در دادسرا برای این فرد چه موضوعاتی مطرح است”.
بازداشت جدید نداشتیم/فعلا قرار نیست موضوع پرونده رسانهای شود
وی با بیان اینکه هنوز بنا نیست موضوعات پرونده محیط زیستیها رسانهای شود، افزود: “اما به طور کلی باید بگویم که در حال حاضر پرونده جاسوسان محیط زیستی در مرحله تحقیقات است تا زمانی که تحقیقات کامل نشود، نمیتوان اطلاع دقیقی داد”.
رئیس دادگستری استان تهران در پاسخ به این سوال که چرا کاوه مدنی از سوی قوه قضائیه ممنوعالخروج نشده بود؟ گفت:” تحقیقات در رابطه با این پرونده تکمیل نیست و اطلاع دقیقی ندارم که دادسرا در این مورد چه تصمیمی گرفته بود”.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در این پرونده، بازداشت جدیدی صورت گرفته؟ گفت: “خیر، در این پرونده بازداشت جدید نداشتیم. درحال حاضر پرونده بازداشتیها در دادسرا است و هنوز به دادگاه ارسال نشده است”.
دادستان تهران: فرد مرتبط با پرونده محیط زیستی بالاخره که به کشور بازمی گردد
دادستان تهران پیشتر، خروج یکی از افراد مرتبط با پرونده جاسوسان محیط زیستی از کشور را ناشی از نتایج تحقیقات دانست و در اظهار نظری، اعلام کرد: “اگر عدهای فرار را بر قرار ترجیح میدهند، ناشی از اهمیت تحقیقات مقدماتی در پرونده است و اگر امروز در برخی از سایتها میخوانیم که فلان آقا از کشور خارج شده است، به پیش رفتن تحقیقات برمیگردد؛ چرا که برخی متهمان فهمیدهاند که در حال نزدیک شدن به آنها هستیم، حال اگر کسی از کشور خارج شده است، بالاخره روزی بر میگردد و به قول معروف، دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد”.
سخنگوی دولت: افراد را به آسانی با تهمت از گردونه خارج نکنیم
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت اما هفته گذشته در نشست هفتگی خود با اصحاب رسانه در پاسخ به پرسشی در خصوص کاوه مدنی معاون سابق سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: “بعضی از هموطنان ما پاسپورت دیگری نیز دارند. این افراد که ملیت ایرانی خود را نفی نکردند، برای این بحث وزارت اطلاعات موظف شد که مدیران دوتابیعتی را مورد بررسی کند و اگر چنین بود، اطلاع دهد و سیاست دولت هم این است که از این افراد استفاده نکند. ولی از دوتابعیتی بودن کاوه مدنی اطلاعی ندارم و باید از وزارت اطلاعات بپرسم.افراد را به آسانی با تهمت از گردونه خارج نکنیم، ما باید از خارج هم افرادی را بیاوریم. در نظر داشته باشید این افراد خارج از ایران زندگی میکنند و آبروی افراد از خانه کعبه هم بالاتر است. اگر نشان دادن عکسهای بیحجاب یک زن مسلمان بد است، بدتر آن است که در سایتها نشان دهیم، ما به مدیران خارج از کشور نیاز داریم”.
گزارش دادستانی تهران در رابطه با قصور احتمالی زندان در خودکشی سیدامامی به کجا رسید؟
نوزدهم بهمن ماه سال گذشته بود که کاووس سید امامی از فعالان محیط زیستی متهم به جاسوسی در زندان خودکشی کرد. پس از اعلام خودکشی سید امامی، غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که با توجه به خودکشی سیدکاووس سیدامامی و دو نفر دیگر در زمان اعتراضات دی ماه، ایجاد سوال برای مردم و ایجاد این شبهه شده است که چرا سازمان زندانها مراقبتی نسبت به بازداشتشدگان ندارد. آیا قوه قضاییه برنامهای برای رسیدگی به این تقصیر از سوی سازمان زندانها دارد؟ گفت: “مراقبت میشود اما این موضوع اخیر نیز در حال بررسی است که ببینیم چگونه اتفاق افتاده است”.
جعفری دولتآبادی، دادستان تهران هم پس از تایید خودکشی سید امامی در زندان از محمد شهریاری سرپرست دادسرای جنایی را مامور رسیدگی به این پرونده کرد و خواست تا در پرونده فوت کاووس سیدامامی با انجام تحقیقات لازم و تسریع در جمعآوری ادله و تحقیق از افراد مرتبط با زندانی، نسبت به هرگونه مسامحه و قصور در نظارت بر زندانی و تعقیب افراد مقصر اقدام نماید که تا کنون گزارشی از سوی دادستانی اعلام نشده است.
احتمال نمیدادیم سید امامی خودکشی کند
سخنگوی دستگاه قضا هم هفته گذشته در آخرین اظهار نظر خود در رابطه با این پرونده اعلام کرد: “در موضوع خودکشی هم همه می دانند از نظر شرع اسلام حرام است و اجازه خودکشی به زندانیان نمیدهیم. در ماههای اخیر دو مورد خودکشی در زندانها داشتیم که یک نفر آقای کاووس سید امامی بود که کمتر احتمال میدادیم خودکشی کند و در عین حال همه جوانب رعایت شد و فرد پس از اینکه فهمید لو رفته خودکشی کرده، و انگیزاش چه بوده ما نمیدانیم. حفاظت از زندانها بر عهده قوه قضائیه است و سازمان زندانها باید تلاش کند فرد در زندان صدمه نبیند. تا جایی که ممکن است نباید شرایط خودکشی زندانی فراهم شود و درمان لازم نیز در داخل و خارج از زندان انجام شود”.
لازم به اشاره است که چندی پیش جمعی از استادان، پیشکسوتان، نمایندگان انجمنها و فعالان محیط زیست با انتشار نامهای سرگشاده به حسن روحانی، ضمن انتقاد از وضعیت ۱۳ فعال محیط زیستی بازداشت شده، خواستار تسریع در روند دادرسی آنان شدند.
پیشتر خواهر سام رجبی درباره آخرین وضعیت برادرش که از اوایل بهمنماه سال گذشته بازداشت شده گفته بود که برادرش هفته اول فروردین یک ملاقات حضوری با مادرش داشته است. خانم رجبی همچنین گفت: “به مادر سام (لیلی هوشمند افشار) گفته شده که به خانه برود و با آنها تماس گرفته میشود، ما به شدت نگران هستیم، بیست روز است که هیچ خبری نداریم.”
هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز و کاووس سیدامامی اوایل بهمن ماه سال گذشته دستگیر شدند.
دو هفته بعد از بازداشت به خانواده آقای امامی اعلام شد که او در زندان “خودکشی” کرده و جان باخته است.
در ادامه روند بازداشتها حسن راغ، عارف زارع، حسن زارع، عبدالرضا کوهپایه و علیرضا فرهادزاده نیز در هفتههای اخیر بازداشت شدهاند.
سخنگوی قوه قضاییه و دادستان تهران پیشتر اعلام کرد که اتهامات بازداشت شدگان مرتبط با جاسوسی است.
در همین زمینه بیش از ۲۰۰۰ نفر از دانشگاهیان و فعالان مدنی نیز با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به حسن روحانی، خواستار ابهام زدایی درباره مرگ کاووس سیدامامی در زندان شده بودند.
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل نیز بیانیهای در اسفند ماه سال گذشته در تقبیح اتهام جاسوسی علیه فعالان زیست محیطی ایران منتشر کرد و مقامات جمهوری اسلامی را به قطع پیگرد فعالان زیست محیطی فرا خوانده بود، این بیانیه واکنشی بود به مرگ کاووس سیدامامی، بنیانگذار و مدیر “موسسه حیات وحش میراث پارسیان” که در بازداشتگاه جان باخت و علت مرگش خودکشی اعلام شد.
سخنگوی قوه قضاییه و دادستان تهران پیشتر اعلام کردند که اتهامات بازداشت شدگان مرتبط با جاسوسی است.
همچنین ۴ اسفندماه ۹۶ نیز مقامهای امنیتی ایران در سکوت کامل خبری، سه فعال محیط زیستی دیگر وابسته به “موسسه حافظان طبیعت لاوردین” را در روزهای پایانی بهمن ماه در بندر لنگه از توابع استان هرمزگان بازداشت کردهاند.
رامین سید امامی، فرزند کاووس سید امامی در حساب اینستاگرامش، با اعلام خبر خروج خود و برادرش از کشور گفته بود که مامورین فرودگاه در آخرین لحظات مانع خروج مادرش از ایران شدهاند.
در همین راستا، وزیر خارجه کانادا ،کریستیا فریلند در حساب توییترش با اشاره به ممنوعالخروجی مریم ممبینی ، همسر کاووس سید امامی خواستار اجازه بازگشت وی به کانادا به عنوان شهروند کانادا شد.
اواخر اسفندماه سال گذشته نیز عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مورد فعالان محیط زیست بازداشت شده گفته بود “اطلاعات دقیقی در این مورد ندارم. رئیس جمهوری گروه چهار نفرهای را برای پیگیری این موضوع و انجام مذاکرات مامور کرده اسا؛ ما هم منتظریم ببینیم که چه میشود اما امیدوارم هر چه سریعتر تکلیف این افراد روشن شود. اگر کسی مقصر است طبق قانون با او برخورد شود و اگر کسی مقصر نیست هر چه سریعتر آزاد شود”.
لازم به یادآوری است، دادستان تهران در تاریخ ۲۱ بهمن ماه سال گذشته دادستان خبر از “شناسایی و دستگیری چند متهم مرتبط با یک پرونده جاسوسی” که “در قالب اجرای پروژههای علمی و محیط زیستی نسبت به جمعآوری اطلاعات طبقهبندی کشور در حوزههای استراتژیک اقدام میکردند” داد. گزارشات دریافتی حاکی است بازداشت شدگان ۶ تن از سرشناس ترین فعالان محیط زیست و حیات وحش ایران هستند که بعضا در پروژههایی با سازمان ملل در حال همکاری بودند. علاوه بر بازداشت غیرمنتظره این افراد فرزند “کاووس سیدامامی” یکی از بازداشت شدگان سرشناس این پرونده تایید کرد که “خودکشی منجر به مرگ” پدرش در بازداشتگاه به اطلاع خانوادهاش رسیده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر